o kawie

Selekcja między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką przynosi nam producent. W jaki sposób w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. W następstwie tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej doborowy gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Jacu Bird Coffee

Kawa mielona jest znakomitą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze właściwej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.